keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Päivä pohojalaisena :)

Sain Eevalta Villa Metsätähdestä haasteen kirjoitella teille päivästäni murteella. N i i n  vaikeaa! Siis kirjoittaa murteella. Nyt piti oikein ajatella etukäteen mielessä, mitä kirjoittaa eikä vaan antaa näppäinten laulaa :D

Musta tuntuu, että mun murre ei ole niin selvä ja eksoottinen kuin vaikka savolaisten mutta se on mukava sekoitus keskipohojalaista h:ta ja lisävokaaleja sekä vielä jotain sanoja Keski-Suomen puolelta on tarttunut minullekin isältäni ja isän puolen suvusta :) Huomaan myös, että muutama vuosi Vetelissä on jättänyt jälkensä. Se murre tulee esille, kun kyläilemme siellä ystäviemme luona :)

Täsä meiän (tai meijän) keskiviikko :)

Alotetaan hieman tiistain puolelta. Esikoinen tuli kipiäksi ja yön aikana kellua tuli vilikuiltua usiamman kerran. Muttaku nukuttiin niin nukuttiin sikiästi. Yritän aina iltasin ehtiä ehtiä ja muistaa ehtiä meiän koululaiselle vaatteet valamiiksi mutta nyt ei sitäkään tarvinu tehä. Esikoinen ruukaa herätä iha reippaasti - aamu-unisen äitin pelastus :) Lorviaamun myötä lapset ehtivät kahtoa lastenohjelmia koko porukalla. Nyt normaalikuvio "heiheit, pusut ja halaukset <3, esikoinen pyörän selekään" vaihtui pyjamapäivään. Aurinko kuitenki piristi kummasti ja meiän päivä saattoi alakaa.

Leppoisa kotiaamu tarkoittaa sitä, että aamupalan kans ei kiirehitä. Ihan rauhassa istuskellaan ja nautiskellaan. Aamupalan jäläkeen hampaiden pesuun ja kun esikoinenki voi jo paremmin, leikitään yhesä. Ulukoilemaan ei nyt kuitenkaa lähetä vaikka toiset kovasti haluaisivatki. Kuopus oottaa lehemiä pelloille eikä meinaa millään ymmärtää, missä muumuut on. Ulukoilureissuilla vierähtääkin yleensä usiampi tunti. Nytki olis aivan upia ilima! Aurinko hellii meitä <3 Mä haaveilen tuoreesta pullasta ja harmittaa, etten muistanut ostaa hiivaa kaupasta. Olis ollu ihana viiä lapset retkelle mehtään lämpimäiset repusa :) Vaikken ihte juo kahavia niin nokipannukahavin tuoksu on huumaava!

Sitte onki jo aika lähtiä ruuanlaittoon. Tää on puuha, jota mä inhuan. Ulukoistaisin sen iha heti, jos se ois mahollista :D Uluko-ovi käy ja mieskin tulee kotiin syömään. Tykkään, ku ehitään syyä kaikki yhesä! Tänään se yhteinen ruoka on näin päivällä, ku mies jää töiden jäläkeen tekemään meiän työhuoneeseen kaappeja sn muuta. Ruuan jäläkeen onki jo päikkäriaika. Pikkumies pistää hanttiin - alakaa olla se aika, jolloin unet olis niin tarpeen mutta nukkumaanmeno ei oo enää kivaa. Luemme pitkään kirioja ja pikku hiljaa uni alakaa voittaa. Äitillekin tulis uni mutta nelijävuotias ja meiän potilas alakavat taistella, joten on "äiti erotuomarina"-roolin aika. Ihan selekiästi täälä aletaan olla kunnosa :D

Tytöt jatkaa leikkejään ja mulla on hetki omaa aikaa. Tän käytän yleensä herkutteluun ;) mutta nyt herkkulakko on kestäny jo kolomatta viikkua, joten täytyy purra hammasta - ja purkkaa. Kodari on kaaoksessa, joten suuntaan sinne. Mun rahapussi on hukassa jo kolomatta päivää. Sekin pitäs muistaa ehtiä. Kiireessä sen kahtelu on ihan liian stressaavaa :) Ehin heittäytyä sohovallekin ennenku pikkumies herää.

Kuopus heräilee hirviän hyväntuulisena ja saa mutki hyvälle tuulelle! Teiän pitäs nähä tuo hymy ja kuulla tuo ihana huhuilu yläkerrasta: "ääti.. <3" Saan isot halit ja pusut. Tää on yks niistä asioista, jotka tekee kotiäitin työstä ja palakasta niin monta kertaa paremman ja palakitsevamman kuin jonkun bisnestyypin. Vaikka välillä on kurjiakurjia päiviä niin nää hetket on hurjan palijon enemmän <3 Oon taas sitä mieltä, että kotiäitiys on mun juttu ja hurjan kiitollinen siitä, että oon saanut nää vuojet olla täälä kotona :)

Tähä välihin tulis yleensä pikapyörähys kylällä esikoisen soittotunnille mutta nyt pirtiä potilas saa jääjä kotia. Äiti ruuanlaittohon taas. Pa'at (tai pajat) ja kattilat esille! Tekiskö sitä makkaraperunoita, lappapuurua vai jotaki ihan muuta :) No, vakkareissa pysytään eli perut kiehuhan ja jauhelihakastiketta muksuille :) Jäläkkäriksi jätskiä (tää on ylläri!) :)  Ruuan jäläkeen mennään pihalle, kiikutaan ja nautitaan ihanan raikkaasta ilimasta. On ollu tositosi kaunis päivä! Käyään kävelyllä pellolla ja tytöt vähä seikkailemassa mehtässä. Sitte sisälle suihkuun, iltapalalle ja -pesuille. Pikasoitot isille, pari tekstiviestiä mummille ja sitten nukkumaan .Ennen unia tahon ehtiä leikkiä ja touhata lasten kans. Aattelen niin, että tarpeeks halauksia ja yhessäoloa ennen unia antaa lapsille parhaat unet :) Ihasteltiin porukalla aivan upiaa auringonlaskua - niin kaunista!

Iltapuuhat alotetaan aina hyvisä ajoin. Saajaan sitte iltaan pari tuntia miehen kans ihan kahen ennen nukkumaanmenoa. Tänään mies on pitkään töisä, joten mä nukutan lapset yksin mutta onneksi tytöt nukahtaa heti ja pikkumieskin muutaman (tai usiamman) laulun jäläkeen. Suunnittelen vielä seuraavan päivän enkkukerhon ja ehin istahtaa vielä sohovallekin takkatulen loimuun. Ihanaa <3 Täsä jutellaan päivän kuulumiset miehen kans, suunnitellaan jo viikonloppuakin ja jutellaan vielä yläkerran työhuoneen kalusteista. En malttas odottaa!

Ennen nukahtamista käjet ristihin ja sitte levollisin mielin nukkuhan :) Öitä!

Oi, ennenku nukahan niin haluan haastaa Kiken ja Eevireginan blogeista Talo Tähtitaivaan Alla ja Jokirannassa kertomaan omasta päivästään tai valitsemastaan aiheesta omalla murteellaan :)


p.s. Tälläinen oli mun kovasti koti- ja ruokapainotteinen päivä! Jos jollekulle tulee mieleen joku tyypillisesti mun puheeseen ja tämän alueen murteeseen kuuluva juttu niin olisi mukava kuulla niitä lisää! Hirveän vaikea miettiä niitä nyt samalla kuin kirjoittelin.
Pahoittelen kuvatonta postausta - George on kylässä, joten en ehtinyt kameran kanssa heilua. Toivottavasti jaksoit kuitenkin lukea!

15 kommenttia:

 1. Tää haaste on kyllä tosi hauska! Hyvin tutulle tuo sun kirjotus vaikutti, ainakin puhekieleltään ;) tuli niin kotoisa olo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oli hauska! Ja oikeasti vaikea! Nyt kun luen tuota niin huomaan, että muutaman sanan sanon eri tavalla kuin mitä oon kirjoittanut :D

   Poista
 2. Hih, hassua, että moni mun pohojalainen sana onki sun näppikseltä eri näkönen. Lähinnä vaan sanan tai kahden heittoja, sä kirjottelet sanat kokonaan ja mä jätän kesken. :D Kiva oli silti lukee ja ikävä tuli! <3 Täytyyki huomenna antaa tytöille taas murrekylpyjä; jos mä puhun niille pohjalaisittain, Nellillä varsinki menee puhe heti viäntämiseks. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murrekylpyjä - hyvähyvä! Oli ihan hurjan vaikeaa kirjoittaa murteella, kun yleensä yrittää pysyä siinä lähellä kirjakieltä. Ihtekin huomasin pari "virhettä". Tuo ihte on hassu sana. Sitä en osaa ikinä kirjoittaa kirjakielellä :D

   Poista
 3. kuulostipas jonkin verran tutulle.
  Itse olen kotoisin Halsualta, ihan Vetelin vierestä...
  Päivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sun seudun murre on kans ihanaa. Menhään messään ja ihte on isse <3 Tykkään ylimääräisistä h-kirjaimista ja tuplaässistä :) Me asuttiin Vetelissä melkein viisi vuotta!

   Poista
 4. Kiitos haasteesta! Yllättävän vaikeaa, kun piti oikein tarkkaan miettiä sanoja.
  Hauskaa verrata mun ja Kiken sanoja, vaikka asutaan lähekkäin niin varmasti ihan eri murre.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli vaikeaa! Kiva, kun tartuit haasteeseen! Veikkaan, että Kiken murteesta me ei ymmärretä yhtään mitään :D

   Poista
  2. Mun murre on sen sortin sekoitusta, että oottakaapa vain ;)

   Poista
  3. Sulta löytyy varmasti vähän turkkusta, paljon pohojalaasta ja vähän tätä meidän pohojalaista :D

   Poista
 5. Hauska postaus ja kiva kun tartuit siihen! Tuo murre on tuttua lähinnä tv:stä ja Pohjanmaalla olen käynyt juuri sen verran että voin sanoa käyneeni - ajanut läpi muutaman kerran :) Murteet on siitä hauskoja, että samalla seudulla saatetaan puhua ihan eri tavalla riippuen paikasta. Ja murteet muuttuu myös ajan myötä, kuten se, jonka esittelin omassa blogissani. En tiedä, että kukaan enää puhuisi ihan sillä tavalla.
  Mukavaa loppuviikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusaan murre on mulle tuttua serkkujen myötä. Miet ja siet, sitä on hauska kuunnella.
   Kivaa loppuviikkoa sinnekin!

   Poista
  2. :D Siellä kaikki tuntee toisensa ;)

   Poista
 6. Kiitos haasteesta,jonka toteutan aivan varmasti :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jään oottelemaan sun postausta! Se on varmasti huippu!

   Poista

Olisi kiva, jos jättäisit viestin käynnistäsi :)