torstai 10. tammikuuta 2013

Sauna

Saunan suunnittelu oli yksi helpoimmista jutuista! Me olimme päättäneet jo kauan sitten, että haluamme mustan saunan ja lauteiden mallikin oli selvillä. Piti päättää vain saunan koko ja siitäkin oltiin yksimielisiä. Saunamme on aika lailla neliö eli 2m*2m ja oikein sopivan kokoinen viisihenkiselle perheelle. Suurempikin porukka sinne mahtuu saunomaan. Saunan seinät ja katto petsattiin Tikkurilan Supi Saunasuojalla, sävyllä Turve. Käsittelimme seinät kahteen kertaan. Sävy taittaa hieman ruskeaan. Lauteissa on paremmin mustanharmaa sävy eli Supi Saunavaha, sävy musta. Nämä sävyt kuitenkin sopii yhteen ihan hyvin :)
Oikean sävyn löytäminen oli yllättävän vaikeaa. Hyviä sävyjä oli mun mielestä vähän. Uusia sävyjä on tullut meidän saunamme valmistumisen jälkeen, joten valinnanvaraa on nyt paljon enemmän.

Moni sanoo, että meille ei ainakaan mustaa saunaa tule, kun se on niin muotijuttu. Mulla on toisenlaiset fiilikset - oon ollut onnellinen, että mustia saunoja tehdään nyt paljon, koska se vaikuttaa kaikkien siihen tarvittavien juttujen saamiseen! Esimerkiksi nykyään löytyy mustia ilmanvaihtoventtiilejä sun muita, joita ei vielä kymmenen vuotta sitten ollut. Niistä ei meillä ollut tietoa edes siinä vaiheessa, kun meidän saunaamme tehtiin. Valkoiset mollukat lähtevätkin jossain vaiheessa vaihtoon :)  Mustakarmiset ikkunatkin on kuulemma lisämaksusta mahdollista tilata. Tämä ei käynyt ees mielessä, joten me olemme sävyttäneet ne. Kohtuullisella menestyksellä onneksi :)

Ja nyt niitä kuvia. Aloitetaan suihkuhuoneesta. Suihku on MoraMMIX Shower System S6. Olemme tykänneet siitä kovasti. Sadesuihku on niiiiiin <3.


Ja sitten saunaan. Lasiovi ostettiin Terrasta ja sen vedin pitäisi vielä petsata. Se unohtui, kun petsattiin listat ja karmit, joten kuuluu nyt osastoon "tehdään kun muistetaan" :D Näitä lasiovia löytyy mustilla karmeilla ja vetimillä mutta tuo pieni extra tuo aika paljon extraa hintaan. Suihkuhuoneen katto ja ovenkarmit käsiteltiin samalla petsillä kuin saunan seinät mutta vain kertaalleen.


Kuvausapulainen ehti kuvaan mukaan. Kylppäri on hänen lempipaikkansa. Sinne mennään aina, jos ovi on jäänyt auki. Nyt pääsi sitten saunaankin :D
 Saunan seinämateriaaliksi valittiin kuusi ja lauteisiin haapa. Halusimme perusmalliset lauteet ilman pyöristyksiä tai välirimoja lauteiden väliin. Keskimmäinen laude on niin leveä, että sille mahtuu kolmekin punkkaa vierekkäin. Samoin se ulottuu niin pitkälle ylimmäisen lauteen alle, että putoamisvaaraa lapsilla ei ole. Saunassa ei ole muita valaisimia kuin nuo kaksi tuolla ylimmäisen lauteen alla ja ne petsattiin myös. Sähkömiehet eivät vaan jostain syystä ole kytkeneet niitä, joten lamppuna saunassa toimii toistaiseksi tuo pieni lyhty, jonka sisällä on pienet paristolla toimivat jouluvalot :D Ne valaisee kyllä yllättävän hyvin ja valoa tulee tietysti lasioven läpi kylpyhuoneesta. Jos haluaa oikein tunnelmoida, voi laittaa kylppäriin pelkästään tähtivalot (kylppärissä siis on myös kirkkaampi kattovalo). Ne ovat yleensä mun saunavuoroni valaistus :)


Saunaleluille tehtiin liikuteltava laatikko, jonka päällä voi tietenkin myös istua :)

Oviseinä laatoitettiin. Saunan ja kylppärin laattatiedot löytyy laatat-tunnisteen alta.
Harvian Classic Quatroqr70
 Ja sitten niihin petsattuihin ikkunoihin. Nämä kuvat on otettu erityisesti Mansardikaton alla-blogia varten :) Heidän saunansa on ihan uunituore - käykääpä vilkaisemassa! Mieheni uskaltautui nämä petsaamaan vaikka niissä jonkinlainen käsittely jo olikin. Ne jäivät hieman keltaiseksi mutta ovat mielestäni ihan hyvännäköiset. Ehkä pitäisi kokeilla petsata ne vielä toistamiseen?


Lähikuvaa :)
Sauna on tosiaan meidän lempparipaikka. Pieninkin rakastaa kylpemistä - ensimmäiset kunnon löylyt ovat vasta edessä. Tumma sauna on meidän lemppari mutta ajattelin linkittää tähän pari erilaista saunaa:

Kannustalo Villa Elsallan valkoinen sauna laattaseinineen

Valkoisen Harmajan erillinen ulkosaunarakennus (sisäsaunaa heillä ei olekaan)

Villa Ainalan tumma sauna

Auroran rakentajien sauna (ihana kiuas ja valkoiset kiuaskivet!)
Meidän saunamaailmamme kasvaa jossain vaiheessa ulkosaunalla. Maailman parhaat löylyt irtoaa vanhempieni ulkosaunassa ja iskän kämpällä pienenpienessä hirsisaunassa <3 Tällä hetkellä kuitenkin oma ulkosauna on vasta suunnitteluosastolla. Puut on kyllä jo kaadettu ja taapeloitu :) Sitä ennen on kuitenkin paljon muuta tekemistä :)

Tunnelmallista torstaita kaikille!
Jane

8 kommenttia:

 1. Vitsi mikä kuva tuo mistä näkyy ihana luminen maisema. Ihan niin kuin jostain lapista kun saunakin on tumma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon tuijotellut vaan noita karmeja ja miettinyt, miten ne sais parhaiten kuvattua enkä oo huomannut tuota maisemaa ollenkaan :DD Oot kyllä ihan oikeassa!

   Poista
 2. Hyvä idea tuo istuttava lelulaatikko! Hieno, oman tyylinen sauna. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Catherine, tuo lelulaatikko on ollut käytännössäkin hyvä. Saa ne kaikenkirjavat lelut välillä silmistä :) Kiitos, kun jätit viestiä!

   Poista
 3. IHANA sauna ja kiva idea tuo lelulaatikko!!! Suloinen oli kyllä tuo pikkuapulainenkin kuvassa... onko hänkin jo noin suuri??? <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena :) Pikkuapulainen on ihan kohta 11kk. Aika menee niin hurjaa vauhtia!! Tuntuu, että just vasta kerroin, että täällä elellään odotusaikaa :)

   Poista
 4. Ihana. Kiitos ja erikoisk kiitos ikkunakuvista :) ja kyllä ne tosiaan paremmilta näyttää kuin meidän keltaiset. Samaten nuo venkarmet on kyllä paremmat petsattuina...kuinkahan virittelisi täällä inspiraatiota siihen hommmaan myös :)

  Ihana tuo ikkunasta avautuva metsä, ihan kuin taulu.

  Hauska idea tuo saunalelulaatikko, mutta mitä leluja teilä on saunassa??? Meillä sinne roudataan aina kylpyleluja, mutta ne on muovisia ja varmasti sulaisi jos jäisi sinne pysyvästi. Vai sulaisiko...?

  aurinkoisia talvipäiviä sinnekin!

  VastaaPoista
 5. Ole hyvä vaan :) Hiukan keltaisimmilta nuo karmit näyttää noissa kuvissa kuin mitä ne oikeasti on.
  Mä otin niin vakavissani kuvia noista karmeista, että hoksasin tuon maiseman vasta kuin Johanna kommentoi siitä :D On aivan ihanan näköistä!
  Tuolla lelulaatikossa asuu kylpylelut (ihan peruskylpyleluja, ankkoja ja kaloja tms.) ja kaikki kipot ja purnukat, joilla lapset kylvyssä leikkii. Aiemmin ne ovat olleet saunassa kiuluissa tai ämpäreissä ja nyt ne on tuolla piilossa. Hyvin ne ovat kuumuuden kestäneet :)

  VastaaPoista

Olisi kiva, jos jättäisit viestin käynnistäsi :)