maanantai 4. huhtikuuta 2011

Ja valot!

Tällä hetkellä mietinnässä on valaistus ja muut sähköjutut. Keräämme ensiksi kasaan omia toiveita himmentimistä sun muista lähtien ja vasta sen jälkeen juttelemme asiantuntijan kanssa. Raksamessuilta saimme jo vähän vinkkejä mutta vielä lisää kaivattaisiin.

Onko teidän mielessänne jotain hyviä ideoita valaistukseen, pistorasioiden paikkoihin ja sen sellaiseen? Onko teidän kodeissanne sellaisia ratkaisuja, joita suosittelit muille rakentajille? Ulkovalaistustakaan emme ole vielä ehtineet miettiä. Miten teidän kotinne ja pihanne on valaistu?

Monista raksablogeista ja muilta nettisivuilta olenkin jo aiheeseen liittyviä juttuja jo aiemmin lukenut ja niihin täytyy nyt palata. Mutta ottaisimme silti mielellämme teidän ehdotuksianne vastaan :)

Jane

9 kommenttia:

 1. Jee, mekin mietitään mm. näitä juttuja just nyt:) Alustavaa suunnitelmaa ollaan tehty jo, minkä pohjalta meidän sähkömies tekee sitten kunnon suunnitelman ja aikanaan toteutuksenkin.

  Mutta joo, ihan kaikkea ei varmaan osaa edes itse ottaa huomioon suunnitteluvaiheessa, joten toivotaan että tänne kommenttilootaan tulee paljon hyviä vinkkejä:)

  t. s

  VastaaPoista
 2. Eteiseen paljon valoa ja eteisen kaappiin myös valot, ettei tartte pimeässä kaapissa niitä tummia vaatteita ettiä... :D

  En tiiä kuuluuko tää nyt sähköihin, mut meil on semmonen systeemi, et nettimodeemi on sähkökaapissa liitettynä jotenkai ja sit sitä voi käyttää lankattomana tai laittaa huoneessa nettijohdon seinässä olevaan pistokkeeseen, eli ei tartte monen kilometrin mittasesti vetää eri huoneista johtoa modeemiin ja modeemi ei oo näkyvillä kun se on aika tyhmän näkönen. Selitinkö tarpeeks sekavasti? :D

  Lotta

  VastaaPoista
 3. S, täytyy soitella varmaan yksityiskohtia tuosta teidän suunnitelmasta :) Ja Lotta, kiitos vinkeistä. Nuo "kaappivalot" on kyllä hyvä idea. Niin ja selitit tarpeeksi sekavasti :D Mutta taisin ymmärtää kuitenkin, ainakin suurin piirtein. Kuulostaa järkevältä ja kätevältä :)

  VastaaPoista
 4. Periaate on se, että netti toimii kuten keskuspölynimuri. Se pääjuttu on kaapissa ja kun haluaa jossain huoneessa käyttää nettiä niin kyseisessä huoneessa pistetään pistoke seinään tai sitten vaan langattomana käyttää. On tosi fiksua, että modeemilla on oma paikka sähkökaapissa eikä tarvitse miettiä mihin taas yhden digitaalisen laitteen piilottaisi.

  Terveisin edelleen sekavasti selittävä Lotta :D

  VastaaPoista
 5. Nyt oli Lotta hyvin selitetty. Tuo keskuspölyimuri oli hyvä vertaus. Kuulostaa kyllä hirmujärkevältä. Laitan muistikirjaan ylös :)

  VastaaPoista
 6. Ja laittakaa mahdollisimman moneen huoneeseen se nettipistoke... Meillä modeemi sähkökaapissa, nettipistokkeita kaikissa makkareissa ja olkkarissa (vähintään 2 jokaisessa), mutta joku "fiksu" päätti, että jätetään keittiöstä ja ruokatilasta pois... Joten jos laitatte pistokkeita, laittakaa myös ed. mainittuihin tiloihin. =) Joskus on tympinyt, kun ei voi istua keittiön pöydän ääressä koneella...

  -Tiina

  VastaaPoista
 7. Kiitos Tiina viestistä! Tuo on kyllä hyvä pointti. Meillä on ollut nyt nettitikku kokeilussa ja keittiön pöydässähän sitä tulee istuttua :) Tässä vuokra-asunnossa ainoa paikka modeemille on eteinen - ei oikein hyvä ajatus sekään.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kivasta blogista, löysin tänne yllättäen Talo lahelaan kautta :)

  Itse vasta vuosien päähän suunnittelen taloa, mutta kaikenlaista pientä vinkkiä on tarttunut matkaan tuttavilta jotka ovat rakentaneet. Tässä muutama ajatus sähköpuolelle:

  - Sinne mihin olette joulukuusen paikkaa miettineet, kattoon pistoke kuusen valoja varten.
  - valaistusta portaisiin? Ledikiskot portaiden alle tai valaisimet seinään esim. joka toisen tai kolmannen portaan kohdalle.
  - PALJON pistorasioita ja tv:n paikkoja, on helpompi pyöritellä sisustusta ympäriinsä vuosien saatossa.
  - Jos esim. olkkariin tulee seinävalaisimia, niin muistakaa miettiä myös millaiset verhot tulee. Eräs tuttavani havahtui viime tingassa huomaamaan, että kyseisellä paikallaan seinävalaisimet olisivat jääneet ikkunan lähellä verhon taakse. Kiva kun runkovaiheessa jo tarvitsee miettiä tuollaisia (heillä kivitalo).
  - Vanhempien makuuhuoneeseen sängynpäädyn vierelle tai päälle valot (pitää tietää etukäteen jo sängyn päädyn korkeus tai leveys). Ja kyseisiä valoja varten myös katkaisija sekä sängyn viereen että oven pieleen. Voi huoneeseen tullessaan laittaa yövalot päälle ja sängystä nousematta pistää ne pois.
  - Sellainen vinkki tuli myös kylppäriin, että jos sinne tulee esim. seinälle asennettava iso peili (hotelli-tyyliin) niin sinne voisi laittaa taakse vastuksen joka lämmittäisi peilin. Sille sitten oma katkaisija tai yhteys valokatkaisijaan. Kun sitten käy suihkussa niin ei peili huurru :) Ajoissa kun tekee ja suunnittelee niin ei varmaan paljoa maksa.
  - Saunaan varaus sähkökiukaalle? Eli vaikka tulisi puukiuas, niin on mahdollista että joskus on niin raihnainen ettei enää puusavotta kiinnosta tai ei kykene puilla lämmittämään. Voisi sitten helposti vaihtaa kiuasta.
  - jos tulee tarvetta kotiteatterille, niin miettii jo ajoissa kaiuttimille paikkoja sekä mahdollisille tykille liitännät kattoon.

  Tässä pientä mietettä näin alkuun. Jos vaikka innostuisi kommentoimaan enemmänkin :D

  VastaaPoista
 9. Kiitos Vili kauheasti kommentistasi! Se tuli oikein sopivaan saumaan, sillä tänä iltana pitäis istua alas ja piirrellä pohjapiirustukseen puhtaaksi kaikki pistorasiat, valaisimien paikat sun muut. Huomenna on sitten treffit sähkömiehen kanssa :) Kommentoi vaan lisääkin - kiva, kun löysit tänne!

  VastaaPoista

Olisi kiva, jos jättäisit viestin käynnistäsi :)